Μαιάνδρου 7, Αθήνα

1η φάση Ponseti - Διόρθωση παραμόρφωσης

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει την 1 ή 2 εβδομάδα της ζωής. Είναι προτιμότερο να πάει το μωρό με την μητέρα στο σπίτι και να επανέλθουν. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει νωρίς όταν το παιδί νοσηλεύεται για άλλους λόγους στην μονάδα αυξημένης φροντίδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα της διόρθωσης δεν έχουν σχέση με τον χρόνο έναρξης της θεραπείας.

Tι είδους γύψο χρησιμοποιούμε;

Ο γύψος που χρησιμοποιείται είναι ο κλασσικός λευκός γύψος των Παρισίων γιατί προσφέρει την δυνατότητα της διαμόρφωσης και πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του ποδιού που απαιτείται στην μέθοδο Ponseti. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαλακές συνθετικές ρητίνες για ενίσχυση του γύψου.

Πόσοι γύψοι χρειάζονται;

Κατά μέσο όρο χρησιμοποιούνται 5 γύψοι. Αν χρησιμοποιηθούν πάνω από 7 τότε πιθανόν δεν πρόκειται για μέθοδο Ponseti αλλά για κάποια άλλη. Εξαίρεση αποτελεί η άτυπη ραιβοιπποποδία και η συνδρομική ή νευρομυική ραιβοιπποποδία.

Κάθε πότε αλλάζει ο γύψος;

Ένας γύψος αλλάζει κάθε εβδομάδα. Αφαιρείται ο προηγούμενος, γίνεται νέος χειρισμός του ποδιού και τοποθετείται ο νέος διορθωτικός γύψος. Μόνο σε περίπτωση που γλιστρήσει ο γύψος αλλάζεται νωρίτερα από τις 7 ημέρες για αποφυγή πληγών και άτυπης ραιβοιποπποδίας. Ο τελευταίος γύψος μετά την τενοτομή παραμένει για τρεις εβδομάδες και αλλάζει μόνο αν το παιδί μεγαλώσει πολύ σε αυτό το διάστημα.

Πότε και που αφαιρείται ο γύψος;

Ο γύψος αφαιρείται στην κλινική ραιβοιποπποδίας την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η νέα τοποθέτηση γύψου. Δεν χρησιμοποιείται πριόνι γύψου αλλά ειδικό εργαλείο αφαίρεσης αυτού.

Κνημοποδικός ή μηροκνημοποδικός;

Ο γύψος στην μέθοδο Ponseti είναι πάντα μηροκνημοποδικός από τα δάκτυλα μέχρι το ριζομήριο με το γόνατο σε κάμψη 90 μοιρών. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η απαγωγή του ποδιού και δεν γλιστράνε οι γύψοι.

Ποια βήματα ακολουθούμε για σταδιακή διόρθωση με γύψο;

Ο εξειδικευμένος στην μέθοδο Ponseti ιατρός διορθώνει σταδιακά όλες τις παραμέτρους της ραιβοιπποποδίας με τους διαδοχικούς γύψους. Διορθώνει αρχικά το στοιχείο της κοιλοποδίας και στην συνέχεια την προσαγωγή του προσθίου ποδός.

ponsetiFasi1

Όταν το πόδι φτάσει σε απαγωγή 70 μοιρών, τότε είναι έτοιμο για την αποκατάσταση και του τελευταίου στοιχείου της ραιβοιπποποδίας που είναι η ιπποποδία. Η διόρθωση της ιπποποδίας επιτυγχάνεται με την διαδερμική επιμήκυνση του Αχιλλείου τένοντα, μικροεπέμβαση που γίνεται στην κλινική με τοπική αναισθησία. Η διαδερμική επιμήκυνση του Αχιλλείου τένοντα απαιτείται σε ποσοστό περίπου 90% των περιπτώσεων ραιβοιπποποδίας.  

ponsetiFasi1 2

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr