Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Πολυδακτυλία

Πολυδακτυλία σημαίνει ότι το παιδί σας έχει επιπλέον δάκτυλα στο χέρι ή το πόδι. Είναι μια αρκετά συχνή πάθηση και συχνά υπάρχει οικογενεικό ιστορικό. Εάν το παιδί σας έχει ένα επιπλέον δάκτυλο, αυτό μπορεί να εντοπίζεται στην πλευρά του αντίχειρα (κερκιδικά), στην πλευρά του μικρού δακτύλου (ωλένια) ή στο κέντρο του χεριού (κεντρική). Συνήθως τα επιπλέον δάκτυλα είναι μικρότερα και έχουν ανώμαλο σχήμα. Το επιπλέον δάκτυλο μπορεί να αποτελείται μόνο από δέρμα και μαλακούς ιστούς ή να είναι πλήρως σχηματισμένο.

Που οφείλεται η πολυδακτυλία;

Κατά την εμβρυική ανάπτυξη το χέρι αρχικά έχει το σχήμα κουπιού και στην συνέχεια γίνεται διαχωρισμός και ο σχηματισμός των δακτύλων. Η πολυδακτυλία συμβαίνει όταν γίνει λάθος κατά την διαδικασία διαχωρισμού των δακτύλων. Το επιπλέον δάκτυλο σχηματίζεται όταν ένα μόνο δάκτυλο χωριστεί στα δυο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο εμφανές αίτιο, αλλά σε κάποιες υπάρχει κάποιο γενετικό έλλειμα. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται στα πλαίσιακάποιου συνδρόμου.

Πόσο συχνή είναι η πολυδακτυλία;

Είναι μια από τις πιο συχνές συγγενείς παθήσεις του χεριού με συχνότητα που εκτιμάται 1 στις 1000 γεννήσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ακτινογραφία για να ελέγξουμε τα οστά του χεριού/ποδιού.

Πως θεραπεύεται η πολυδακτυλία;

H θεραπεία είναι χειρουργική. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του υπεράριθμου δακτύλου. Στην απλή μισχωτή πολυδακτυλία γίνεται απολίνωση με ράμμα στο μαιευτήριο.

Σε μερικές περιπτώσεις η αφαίρεση είναι πιο πολύπλοκη και χρειάζεται αποκατάσταση των οστών, των συνδέσμων και των τενόντων υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση είναι προτιμώτερο να γίνεται μετά την ηλικί των 12 μηνών. Στην περίπτωση αυτή το παιδί σας θα φορά γύψο για μερικές εβδομάδες.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr