Μαιάνδρου 7, Αθήνα

Βάδιση με έξω στροφή (out-toeing)

Κατά την βάδιση με έξω στροφή το παιδί περπατά με τα πόδια στραμμένα προς τα έξω. Η φυσιολογική πρόοδος βάδισης είναι με ήπια εξωτερική στροφή από 0-30 μοίρες στην ενήλικο ζωή. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα όρια αυτά θεωρείται παθολογική.

Ποια είναι τα αίτια της βάδισης με εξωτερική στροφή;

1.Φυσιολογική έξω στροφή

Παρατηρείται λόγω ρίκνωσης των στροφέων και απαγωγών μυών του ισχίου της βρεφικής ηλικίας. Είναι αποτέλεσμα της ενδομήτριας θέσης, δεν απαιτεί θεραπεία μιας και αναμένεται αυτοδιόρθωση μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής.

2. Εξωτερική στροφή της κνήμης

Μιας και κατά την ανάπτυξη η κνήμη στρέφεται φυσιολογικά προς τα έξω, μια παραμόρφωση εξωτερικής στροφής τείνει να χειροτερεύει. Κάποιες φορές είναι τόσο έντονη που απαιτείται χειρουργική θεραπεία με στροφική οστεοτομία της κνήμης.

3 .Οπίσθια κλίση αυχένα μηριαίου ( retrovrsion)

Τα παιδιά με αυξημένη οπίσθια κλίση του αυχένα μηριαίου βαδίζουν με έξω στροφή και κάποιες φορές είναι τόσο έντονο που μοιάζει με την εμφάνιση του Charlie Chaplin. Το βάδισμα και το τρέξιμο είναι αργό και συχνά πιο εργώδες. Η στροφική αυτή παραμόρφωση δεν αυτοδιορθώνεται και μπορεί να αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής καθώς και για οστεοαρθρίτιδα στην ενήλικο ζωή.

4. Επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής ή νόσος Legg- Calve -Perthes

Αποτελούν αιτία προοδευτικής βάδισης με εξωτερική στροφή σε ένα παιδί που προηγουμένωςείχε το φυσιολογικό σύνηθες πρότυπο βάδισης. Η θεραπεία της επιφυσιολίσθησης είναι επείγουσα χειρουργική. Η θεραπεία της Perthes είναι ανάλογα με το στάδιο και την εξέλιξη της νόσου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Που θα μας βρείτε

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

6948262466

Μαιάνδρου 7, Αθήνα

info@children-orthopaedics.gr